
Misschien heb je het ooit op straat gehoord: ‘Ouleh!’. Wanneer je geen Arabisch beheerst en/of helemaal geen kennis hebt van straattaal, zou je waarschijnlijk niet weten wat het betekende. Het is ook mogelijk dat je de term om die reden nog niet hebt opgemerkt. Wil je meer weten over straattaal en ben je nieuwsgierig naar de betekenis van dit woord? Dan ben je hier op de juiste plek.
In het Arabisch verwijst ‘ouleh’ simpelweg naar ‘zij’. Het is dus gewoon een aanwijzend voornaamwoord. In straattaal betekent het woord echter totaal andere dingen. Met straattaal is dat eenvoudig te realiseren, omdat het hier om een combinatie van diverse talen gaat.
Ouleh als afsluiting.
Het woord ‘ouleh’ wordt vaak eenvoudigweg achter een zin aangebracht. Het heeft niet echt een specifieke betekenis, maar draagt toch iets bij. Een persoon gelooft dat het iets inhoudt zoals ‘of niet dan?’. De ander is van mening dat ‘ouleh’ simpelweg een andere spelling en uitspraak is voor de populairere straattaalterm ‘wollah’. ‘Wollah’ staat voor: ‘ik beloof het bij/op Allah’.
Bekendheid is te wijten aan Guccimen.
Rene Watzema van Rumag ging de straat op in Amsterdam om mensen te informeren over de waarde van hun kleding. Hij stuitte op een jongen die gekleed was in Louis Vuitton en Gucci (al dan niet echt…). Volgens hem kostte zijn outfit duizenden euro’s. En elke zin die hij uitsprak? Die kwam tot een einde op ‘ouleh’. De jongen wordt inmiddels aangeduid als ‘Guccimen’, en zijn vijf minuten van fame bij Rumag resulteerden in verschillende memes, waaronder ‘Café Ouleh’ en ‘RTL Oulehvard’, wat resulteerde in de verspreiding van de term ‘ouleh’.
Guccimen deelde van februari 2022 tot en met september 2022 vaak video’s op TikTok. En wat is jouw suggestie? Ook daar doet hij het woord ‘ouleh’ niet op een spaarzame manier.
Straattaal
Straattaal is ongeveer vijftig jaar oud. Straatcultuur verscheen voor het eerst in de jaren tachtig. Vooral jongeren maken gebruik van straattaal, die voortkomt uit onze multiculturele maatschappij. Straattaal is ontstaan door de interactie tussen het Nederlands en andere talen. Dit omvat Marokkaanse (Arabisch en Berbers), Turkse, Surinaamse (Sranantongo of Sranan Tongo), Engelse en Antilliaanse (Papiaments) talen. Door het gebruik in de media, zoals muziek en sociale media, is straattaal inmiddels ook een geschreven vorm van communicatie geworden.
In de bekende serie ‘Mocro Maffia’ is het vanzelfsprekend dat er veel straattaal wordt gebruikt. Een van de meest populaire personages in Mocro Maffia is Joey, die wordt gespeeld door Sjoerd Fleur. Door zijn bekendheid ontving hij zijn eigen show op Videoland: ‘Joey en z’n Matties’. Elke week gaat hij mee met een lid van de cast of crew en toont hij zo hoe het achter de schermen verloopt.
Taal en identiteit
Taal is een essentieel onderdeel van jouw identiteit. Taal is, net als kleding en hobby’s, een belangrijk middel om jezelf te uiten. Daarnaast laat je met je taal zien tot welke groep(en) je behoort. Zo bevordert taal zowel samenwerking als verdeeldheid. Mensen die dezelfde taal spreken, ervaren een gevoel van verbondenheid, terwijl mensen die elkaar niet begrijpen, doorgaans geen gevoel van verbondenheid ervaren. Taal kan zelfs worden gebruikt om anderen opzettelijk te buitensluiten. Bijvoorbeeld door met elkaar in een taal te communiceren die je weet dat de ander niet begrijpt.
Door straattaal te gebruiken, laten vooral jongeren zien dat zij een onderdeel zijn van de straatcultuur. In straatcultuur is er een wantrouwen ten opzichte van alles en iedereen binnen de algemene Nederlandse cultuur, met name ten opzichte van autoriteitsinitiatieven zoals scholen, werkgevers en de overheid. Respect speelt eveneens een cruciale rol in de straatcultuur. Iemand moet dit respect hebben. Leiderschap in straatcultuur is uiteindelijk van groot belang. Er bestaat een hiërarchie.
Hoe is het mogelijk dat Nederland zo multicultureel is?
Nederland heeft altijd al te maken gehad met migratiestromen. Tegenwoordig zijn er uiteraard veel meer mensen met een migratieachtergrond in Nederland dan in het verleden.
Migratiemotieven
Er zijn diverse redenen om vanuit het buitenland naar Nederland te verhuizen. Sommige migranten verzoeken asiel omdat ze in hun thuisland te maken hebben met oorlog of om een andere reden moeten ontsnappen. Gelukkig zijn de meeste migranten arbeidsmigranten die naar Nederland komen om te werken of om te studeren. Daarnaast is gezinsmigratie ook aanwezig. Dit houdt in dat mensen naar een ander land verhuizen om samen met hun gezin te kunnen wonen.
Tijdlijn
Vanaf de jaren veertig leidde de dekolonisatie, het onafhankelijk worden van de destijds gekolonialiseerde landen, tot een nieuwe migratiegolf van Indische Nederlanders. Vanaf de jaren zeventig leidde de onafhankelijkheid van Suriname ook tot een aanzienlijke migratiebeweging.
Bovendien ondervindt Nederland sinds de jaren zestig steeds meer problemen met arbeidsimmigratie. Toen verhuisden voor het eerst veel mensen uit ‘niet-westerse’ landen, waaronder Turkije en Marokko, naar Nederland.
In 2022 waren er in Nederland zo’n 4,2 miljoen mensen met een migratieachtergrond. Kinderen die in Nederland ter wereld komen en wiens (groot)ouders ooit naar Nederland zijn geëmigreerd, zijn Nederlanders en worden daarom niet in deze groep opgenomen. Deze kinderen worden vaak opgevoed met zowel de Nederlandse cultuur als de cultuur van het land waar hun (groot)ouders afkomstig zijn.
Een mix van verschillende culturen.
Hoewel niet iedereen er even tevreden mee is, is culturele uitwisseling onontkoombaar wanneer diverse culturen met elkaar in aanraking komen. Diverse volkeren leren van elkaar en groeien op deze wijze. Bekijk bijvoorbeeld de Nederlandse keuken; je zou kunnen denken dat de aardappel Oer-Hollands is, maar in werkelijkheid is dit gewas pas in de 18e eeuw bekend, door de uitwisseling met Zuid-Amerika.
Contact met mensen uit andere culturen biedt ons niet alleen de mogelijkheid om nieuwe gerechten te bereiden. Daarnaast krijgen we inzicht in andere tradities, nationale feesten en religie. En uiteraard, zoals eerder vermeld, leren we nieuwe woorden. Het is daarom niet verwonderlijk dat je op straat soms ‘ouleh’ en ‘wollah’ hoort roepen. Je hoeft ook niet verrast te zijn als een verliefd paar elkaar ‘habibi’ noemt.