
Ben je op vakantie of heb je een langere periode in Suriname doorgebracht? Waarschijnlijk ben je ook op zoek naar interessante feitjes of feitjes over Suriname die je in je fotoboek wilt beschrijven. In deze blog delen we 10 interessante feiten die je waarschijnlijk nog niet kent. Lees snel verder!
Suriname is voor 80% bedekt met bossen.
Je leest het zorgvuldig. Suriname heeft meer dan 80% van zijn oppervlakte uit voornamelijk ongerept tropisch regenwoud. Dit unieke land behoort tot de meest bosrijke landen ter wereld.
Veel uiteenlopende bevolkingsgroepen.
Suriname is beroemd om zijn diverse etnische groepen. De belangrijkste etnische groep zijn de Hindoestanen, die ongeveer 37% uitmaken. Dit is te wijten aan de grote immigratie vanuit Azië naar Suriname in de negentiende eeuw. De vier overige belangrijkste etnische groepen zijn: Inheemsen, Marrons, Creolen en Javanen.
De Palmentuin fungeerde als een vluchtpad.
In het hart van Paramaribo bevindt zich de Palmentuin, die oorspronkelijk de achtertuin van het Presidentieel Paleis was. De voormalige gouverneurs van Suriname hebben in deze tuin hun rust gevonden. Eerder is er een tunnel aangelegd vanuit het Presidentieel Paleis naar het hart van de Palmentuin. Deze tunnel fungeerde als een mogelijke route om te ontsnappen bij een mogelijke aanslag. De Palmentuin is nu toegankelijk voor het publiek. Je kunt hier een korte wandeling maken om de indrukwekkende koningspalmen te zien.
Paramaribo is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Paramaribo fungeert als de hoofdstad van Suriname. Deze voormalige Nederlandse koloniale stad heeft nog altijd een unieke uitstraling. De gebouwen zijn afkomstig uit de koloniale periode. Het is ook Unesco opgevallen dat het historische centrum behouden is gebleven. Op zijn eigen website meldt Unesco het volgende over Paramaribo:
Paramaribo vormt een bijzonder voorbeeld van de interactie tussen de Europese cultuur van Nederland en de inheemse bevolkingsgroepen en het leefklimaat in Zuid-Amerika in de jaren van intensieve kolonisatie in deze regio: de 16e en 17e eeuw. De gebouwen in Paramaribo illustreren dit; ze vormen prachtige voorbeelden van de geleidelijk gecombineerde Europese architectuur en bouwmethoden met inheemse Zuid-Amerikaanse materialen en ambachten.
Een vijfde van de totale bevolking leeft in Paramaribo.
Suriname telt in totaal zo’n 563.000 mensen. Meer dan 50% van de Surinaamse bevolking leeft in de hoofdstad Paramaribo. Volgens de meest recente gegevens uit 2017 zijn er 260.000 mensen gevestigd in Paramaribo.
43 jaar onafhankelijkheid.
Suriname heeft sinds 1975 de onafhankelijkheid van Nederland verworven. Suriname viert dit jaar zijn 43e onafhankelijkheid, wat elk jaar op 25 november groots wordt gevierd. Op deze dag vindt er veel activiteit plaats in het centrum van Paramaribo. Als je elkaar een prettige Onafhankelijkheidsdag toewenst, wordt er in Suriname gesproken over: Wan Swit’ Srefidensi.
Suriname is omgeruild voor New York.
In 1674 hebben de Nederlanders het destijds bestaande nIeuw-Nederland overgedragen aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland ontvangt het land Suriname in ruil voor New York. Een uniek feit uit Suriname dat veel mensen niet begrijpen.
Het kleinste land in Zuid-Amerika.
Suriname is zowel geografisch als qua bevolking het kleinste land van Zuid-Amerika.
De Nederlandse taal
Suriname is het enige land in Zuid-Amerika dat de Nederlandse taal spreekt. Sinds het begin van de koloniale periode is Nederlands de officiële taal in Suriname. In januari 2005 heeft de Republiek Suriname zich aangesloten bij de Nederlandse Taalunie. Hierdoor werd de Nederlandse taal verrijkt met een Surinaamse variant. Het Nederlands dat in Suriname wordt gebruikt, verschilt van het Standaard Nederlands. We verwijzen er ook naar als Sranan Tongo. Zou je graag enkele woorden en zinnen willen leren? Koop het Sranantongo-boek bij Vaco aan de Domineestraat.
(Bijna) nooit lager dan 24 graden.
Suriname heeft een tropisch klimaat. Bijna altijd is de temperatuur boven de 24 graden. Vanwege het tropische klimaat zijn de temperaturen dagelijks doorgaans rond de 30 graden. In Suriname wordt er, in tegenstelling tot Nederland, gesproken over een hoge regenval, een lage regenval en droge seizoenen.
Er zijn geen postcodes.
Een adres in Nederland omvat een straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats. In Suriname zijn alle adressen echter zonder postcode. Deze omvatten uitsluitend een straatnaam, huisnummer en woonplaats.
Op bepaalde momenten zowel licht als donker.
In Nederland bestaat er een variatie in de periodes waarin het licht en het donker veranderen. In de winter in Nederland komt het pas om 08.00 uur tot leven en om 17.00 uur wordt het donker. In Suriname wordt er dagelijks om 06.30 uur licht, terwijl het om 19.00 uur donker wordt. In Suriname kost de overgang van licht naar donker slechts een kwartier. Dit houdt in dat er rond 18.45 uur schemering is en om 19.00 uur daadwerkelijk donker wordt.