Dialecten in Nederland


Nederland heeft een breed scala aan dialecten. Als buitenlanders voor het eerst in ons land arriveren, zijn ze vaak verbaasd dat er in dit ‘kleine’ land zoveel verschillende dialecten worden gesproken. In deze blog rangschikken we alle dialecten.

Een samenvatting van de dialecten.


Iedereen heeft zijn eigen dialect, maar we kunnen concluderen dat verschillende dialecten bepaalde taalkenmerken gemeenschappelijk hebben. Hieronder verzamelen wij deze voor u.

Zeeland en West-Vlaanderen


Het Zeeuwse en West-Vlaamse dialect is te vinden in het zuidwesten van Nederland. In het Zeeuwse dialect worden de klinkers ui geschreven als uu, terwijl de klinkers aa als ae worden geïnterpreteerd. Uitzoeken wordt bijvoorbeeld geïnterpreteerd als uutzoeke, terwijl juist wordt geïnterpreteerd als juust.

Het West-Vlaams is te herkennen aan het feit dat de ij en ui worden geschreven als ie en uu. Buiten wordt bijvoorbeeld aangeduid als buten, terwijl bijtend wordt aangeduid als bietend.

Hollands


De locaties in het noordwesten van Nederland worden beschouwd als deel van het Hollands. Hollands is, samen met het Brabants, het meest gebruikte hoofddialect van het Nederlands. Het Nederlands verschilt van het Engels door de woorden “nu” en “jou”. In het Zeeuws wordt dit bijvoorbeeld aangeduid als noe en joe, terwijl je in het Brabants bijvoorbeeld nu en u/oe gebruikt.

Nedersaksisch


In het noorden en oosten van Nederland wordt het Nedersasksich gebruikt. De dialecten Twents, Drents, Achterhoeks, Veluws en Gronings maken deel uit van het Nedersaksisch. De dialecten zijn te herkennen aan het gebruik van de ou als o. Koud wordt bijvoorbeeld aangeduid als kolt.

Utrechts-Alblasserwaards


Dit dialect vertoont gelijkenissen met het Nederlands en is te vinden in het midden van Nederland, vooral in de provincie Utrecht. In dit dialect worden de klinkers aa uitgesproken als ao. Allemaal wordt het uitgesproken als allemaal. Ze noemen Utrecht Utrech.

Het Brabants wordt vooral gebruikt in het zuiden van Nederland. In het Brabants wordt vaak het persoonlijke voornaamwoord “jij” toegepast. In het Nederlands wordt hiermee jij bedoeld.

Limburgs


In het zuidoosten van Nederland wordt het Limburgse dialect gebruikt. Het dialect lijkt op de Belgische taal en wordt gekenmerkt door een zachte g.

En wat is er met het Fries?


Misschien vraag je je af of we een dialect hebben vergeten. Wat is dat precies, het Fries? In Nederland is het Fries een officiële taal en kent het ook diverse dialecten. Veel mensen zien het Fries waarschijnlijk als een dialect.

Het spreken met een accent past bij onze identiteit. Je zou om een specifieke reden mogelijk willen kunnen spreken zonder accent of met minder accent. Omdat je bijvoorbeeld in een andere streek werkzaam bent. De logopedist van Connect kan je ondersteunen bij het leren spreken zonder accent.